понеделник, 24 декември 2012 г.

БЕЗГЛУТЕНОВО ХРАНЕНЕ



 Причината да започна да се храня по този начин не е заболяване. Търсенето ми на най-полезното за мен хранене започна преди няколко години, когато бях в напреднал стадий на затлъстяване. Като много тинейджъри и аз хапвах тестени продукти, рафинирани захари и мазнини, и всичко, което ми се приискаше. В един момент можеш да се наслаждаваш на  всички сладости под слънцето, а в следващият  големите супермаркети ти изглеждат миниатюрни след като не можеш да си купиш 90% от продуктите. Безброй са пътите в които съм обикаляла по коридорите на мега веригите с отчаяние, че нито една от тези храни не са подходящи за мен. Но се осъзнах и взех в ръце, изчетох много литература по отношение на здравословното хранене. В един момент успях да се разделя с излишните килограми, но имаше нещо, което не се връзваше. Появиха се кондиционни проблеми и проблеми с отделителната система, нямах и чиста кожа. Започнах да се чудя защо след като се храня уж здравословно, не съм в перфектно здраве. Реших, че нещо ми се губи. Отново започнах търсене на причината за проблемите и я открих. ГЛУТЕНЪТ. Той е от семейството на протеините и се намира в пшеницата, ечемика и ръжта. Едни от най-често консумираните потенциално опасни храни са:
бяло брашно (тип 500, 1150, 1050 и др), пълнозърнесто брашно, грахам,булгур,макаронени изделия и спагети.,овес - за него е установено, че съдържа определено количество протеин, подобен на глутена, но невинаги може да предизвика реакция при хора с установена непоносимост,шпелт (спелта),грис, кускус и всякакъв вид пасти, които се приготвят от пшеница,бульон на кубчета, който може да съдържа брашно, в добавка към натриевия глутамат; соев сос, който обикновено се получава при процес на ферментация на соеви зърна с пшеничено брашно,зърнени закуски и царевични пръчици, които съдържат ечемик за подобряване на вкуса,както и всички останали продукти на етикетите, на които е отбелязано съдържание на пшеничен зародиш, нишесте (хидролизирано, модифицирано, растително), растителни протеини: марципани, пудинги, житни каши, сладкиши, малцови екстрати, боза и др.Също така кетчуп, горчица, различни сосове, инстантно кафе, колбаси и дори бира.
 Тези зърнени култури са градивна част от диетата на българина. Затова, когато реши да се откаже от тях първоначално става по раздразнителен и негативен, но добрите ефекти бързо се проявяват.
Две седмици след като се отказах от храните с глутен започнах да се чувствам много по-добре, проблемите с нарушената кондиция почти изчезнаха, отделителната система започна да работи по-добре, кожата се изчисти.
Доказани са много случаи на алергия към глутен, но той се отразява негативно масово.
Така че тук освен експериментите ми с шоколада ще ви правя свидетели и на опитите ми в кухнята да разнообразя безглутеновото хранене.

Кокоски
Продукти: 250 г  кокосови стърготини ;50гр. смлени бадеми
;50гр. Натурален шоколад (най-добре 60-70% какао) ;  3 малки яйца ( от тях само белтъците ) 1 ванилия

Приготвяне: Тези сладки си ги приготвям, като първо минавам кокосовите стърготини и бадемите през кафемелачката докато се получи брашно. За да не си потрошите машинката можете да и помогнете като натрошите бадемите предварително, за кокосовите стърготини нямате проблем. Шоколада го стържа с картофобелачка за по едри парченца, които да се усещат. Може би сте забелязали, че  липсва захар.Това е нарочно понеже избягвам присъствието и в рецептите. Шоколадчето и кокоса дават нужната сладост,а е и толкова хубаво когато усещате вкуса на всяка съставка,а не са заглушени от захарността. Поставяте всички продукти в любимата си купа. Тази в която всичко което забърквате става изключително вкусно. Смесвате ги в нея  и  разбърквате хубаво с вилица. Не е необходимо да се  използва миксер, но ако си разбиете белтъците предварително до бяла пухкава смес ще бъде чудесно!Първо сухата смес и към нея прибавяме разбитите белтъци. Оформяте топчета или малки курабийки с ръце. Слагате ги в  тавичка  на която предварително сме поставили хартия за печене.
Пекат се на вентилатор в загрята на 180С фурна за около 10-12 мин.

И с тази  рецепта ви пожелавам весели и вкусни празници ! 

вторник, 18 декември 2012 г.

Историята на бонбоните


                                                
Дълги години не обръщах внимание на това, с което се храня и така достигнах до завидните 115 кг за момиче на 15 години. Но дойде момент в който реших, че това трябва 
да се промени, минах през какви ли не диети, докато разбера, че не диетата е начина, а промяната на разбирането за храната. Тя може да ни бъде най-големия приятел. 
Предполагам, че много от вас знаят, че храната е нашето лекарство, но може да бъде и най-голямата отрова. 
                             
Докато отслабвах трябваше да спра да похапвам от любимите ми сладкиши, понеже съдържаха бяла захар, бяло брашно, а по-късно разбрах, че това дори не е най-лошото : най-лошото е, че в тези масово продавани сладкиши добавят консерванти, ароматизатори, подобрители от всякакъв вид. Но и това най-вероятно го знаете. Може би някои от вас не са обръщали внимание, но и в био сладкишите откриваме глюкозо-фруктозен сироп, който е изключително вреден за нас, макар да е от сертифицирано био производство. лично аз не бих си купила такъв сладкиш. Често си купувах био шоколади, но и те съдържат соев лецитин, а съм срещала противоречиви мнениия за соята. Друг път био шоколадите имат неприятна текстура - от времето когато се хранех по не най-добрия начин съм запомнила това как шоколада се топи в устата и когато отхапя парченце, което има текстура на пясък и не се разтапя, не оставах с приятно усещане (още повече когато си дал 7 лв за едно шоколадче).                                                      
                                                                                                                                                                                                 Като всеки човек, който не остава доволен от това, което намира по магазините, аз реших да започна да си правя сама шоколада, за да знам какво точно има вътре и да го правя по мой вкус. Оказа се, че това допада и на хората около мен, и те ме насърчиха да направя бонбони, които да стигнат и до другите. Понеже дълго време съм се борила с килограмите ми се искаше от тези бонбони да могат да хапват и жени като мен, които си броят калориите, за това добавих стевия. Стевията е известна и с това, че помага за регулирането на кръвната захар (освен, че има 0 калории). В много от "здравословните сладкиши" добавят подсладители, които не са добър избор, но пък стевията е билка и аз се доверявам на нея. Някои хора не могат да свикнат с леко странния вкус на билката и затова съм добавила и щипка сурова, тръстикова захар. Моят шоколад съдържа и кокосово масло, което е изключително полезна мазнина (може би най-полезната). По принцип не е традиция да се прави шоколад с кокосово масло, но аз съм му изключителен фен. За да бъде един шоколад истински трябва да съдържа и какаово масло, разбира се. Съдържанието на какао е 60%. Освен това шоколадът не съдържа млечни продукти, което прави бонбоните веган и натурални, подходящи за всякакъв вид диети. 
За финал ще цитирам няколоко думи относно ценообразуването от един блог : "Като всяко фабрично произвеждано нещо за масова консумация и шоколадите са обект на пазарно максимизиране на печалбите, а като се изходи от високите цени на наистина качествените важни съставки във всяко блокче шоколад и се сравни с пазарната цена на готовите продукти на най-разпространените марки, то някак човек започва да се чуди що за производствен гении е успял да направи така, че да се получи толкова ниска себестойност на дадените продукти при вложена максимална грижа за потребителя и абсолютно категоричното отсъствие на компромиси в качеството. И отговорът е лесен - "когато нещо  ходи като патица и кряка като патица, то най-вероятно Е патица" са казали хората и са били прави. Дори с всички уникални намаления на цената на изходните съставки при закупуването на големи количества и т.н. пак няма как да се направи тази икономическа магия и тя да бъде в полза на шоколадо-изяждащия на финала".