Причината да започна да се храня по
този начин не е заболяване. Търсенето
ми на най-полезното за мен хранене започна преди няколко години, когато бях в напреднал стадий на
затлъстяване. Като много тинейджъри
и аз хапвах тестени продукти, рафинирани захари и мазнини, и всичко, което ми се
приискаше. В един момент можеш да се наслаждаваш на всички сладости под слънцето, а в
следващият големите супермаркети ти
изглеждат миниатюрни след като не можеш да си купиш 90% от продуктите. Безброй
са пътите в които съм обикаляла по коридорите на мега веригите с отчаяние, че
нито една от тези храни не са подходящи за мен. Но се осъзнах и взех в ръце,
изчетох много литература по отношение на здравословното хранене. В един момент
успях да се разделя с излишните килограми, но имаше нещо, което не се връзваше.
Появиха се кондиционни проблеми и проблеми с отделителната система, нямах и
чиста кожа. Започнах да се чудя защо след като се храня уж здравословно, не съм
в перфектно здраве. Реших, че нещо ми се губи. Отново започнах търсене на
причината за проблемите и я открих. ГЛУТЕНЪТ. Той е от семейството на
протеините и се намира в пшеницата, ечемика и ръжта. Едни от най-често
консумираните потенциално опасни храни са:
бяло брашно (тип 500, 1150, 1050 и др), пълнозърнесто
брашно, грахам,булгур,макаронени изделия и спагети.,овес - за него е
установено, че съдържа определено количество протеин, подобен на глутена, но
невинаги може да предизвика реакция при хора с установена непоносимост,шпелт
(спелта),грис, кускус и всякакъв вид пасти, които се приготвят от пшеница,бульон
на кубчета, който може да съдържа брашно, в добавка към натриевия глутамат; соев сос,
който обикновено се получава при процес на ферментация на соеви зърна с
пшеничено брашно,зърнени закуски и царевични пръчици, които съдържат ечемик за
подобряване на вкуса,както и всички останали продукти на етикетите, на които е
отбелязано съдържание на пшеничен зародиш, нишесте (хидролизирано,
модифицирано, растително), растителни протеини: марципани, пудинги, житни каши,
сладкиши, малцови екстрати, боза и др.Също така кетчуп, горчица, различни
сосове, инстантно кафе,
колбаси и дори бира.
Тези зърнени култури са градивна част от
диетата на българина. Затова, когато реши да се откаже от тях първоначално
става по раздразнителен и негативен, но добрите ефекти бързо се проявяват.
Две седмици след като се отказах
от храните с глутен започнах да се чувствам много по-добре, проблемите с
нарушената кондиция почти изчезнаха, отделителната система започна да работи
по-добре, кожата се изчисти.
Доказани са много случаи на
алергия към глутен, но той се отразява негативно масово.
Така че тук освен експериментите
ми с шоколада ще ви правя свидетели и на опитите ми в кухнята да разнообразя
безглутеновото хранене.
Кокоски
Продукти: 250 г кокосови
стърготини ;50гр. смлени бадеми
;50гр. Натурален шоколад (най-добре
60-70% какао) ; 3 малки яйца ( от тях
само белтъците ) 1 ванилия
Приготвяне: Тези сладки си ги приготвям, като първо минавам кокосовите стърготини и бадемите през кафемелачката докато се получи брашно. За да не си потрошите машинката можете да и помогнете като натрошите бадемите предварително, за кокосовите стърготини нямате проблем. Шоколада го стържа с картофобелачка за по едри парченца, които да се усещат. Може би сте забелязали, че липсва захар.Това е нарочно понеже избягвам присъствието и в рецептите. Шоколадчето и кокоса дават нужната сладост,а е и толкова хубаво когато усещате вкуса на всяка съставка,а не са заглушени от захарността. Поставяте всички продукти в любимата си купа. Тази в която всичко което забърквате става изключително вкусно. Смесвате ги в нея и разбърквате хубаво с вилица. Не е необходимо да се използва миксер, но ако си разбиете белтъците предварително до бяла пухкава смес ще бъде чудесно!Първо сухата смес и към нея прибавяме разбитите белтъци. Оформяте топчета или малки курабийки с ръце. Слагате ги в тавичка на която предварително сме поставили хартия за печене.
Пекат се на
вентилатор в загрята на 180С фурна за около 10-12 мин.
И с тази рецепта ви пожелавам весели и вкусни празници
!