вторник, 25 юни 2013 г.

Сурова кокосова торта със супер храни

Отдавна не съм писала в блога, но ще работим по въпроса. Обичам да правя най-много сладкиши и затова гледам да са максимално здравословни и засищащи. Не ми е приятно да хапна нещо сладко, след което да ми се отвори двоен апетит. Тортите,  които правя са засищащи и дори могат да заместят едно хранене. Съставките са изключително хранителни. След  сладкиш  като този ви идва такава енергия, че да направите едночасова тренировка.




За тази торта използвах семенца чиа. Чиата дава много енергия и е богата на полезните омега 3 мазнини (а не маргарина който рекламират усилено ). Също така има и плодчета годжи бери богати на витамин Ц. Полезните свойства на тези две храни са безброй, и затова са си спечелили прозвището супер храни.
Ето я и самата рецепта.
За блатът са нужни :
225гр. Кокос ( не кокосови стърготини, а вътрешността на един кокос )
75гр. Бадеми
60гр. Фурми
30гр. Годжи бери
Ако обичате по-сладичко, добавете още фурми или друг подсладител
За пухкавия крем:
400гр. кокосова сметана
150гр. Банан
50гр. Кокосово масло
Стевия на вкус


Разбиваме парчетата кокос в кухненския блендер до трошички. Добавяме бадемите и останалите съставки за блата. Когато почне да се заформя на топка в робота изваждаме и разстиламе във формата за торта.
Разбиваме кокосовата сметана на пухкав крем заедно с малко стевия. Отделно пасираме банана с кокосовото масло (предварително омекнало ).  Прибавяме леката към тежката смес. Кокосовата сметана към банана, а не обратното. Разбъркваме добре до хомогенизиране и изсипваме върху блата.
След това е добре да престои една вечер в хладилник за стягане. Много прилича на сладоледена торта и е добре да се хапне многооо студена. Кремчето наподобява бяло, пухкаво облаче! Отгоре украсата е от кокос и натурален шоколад. Комбинацията е чудесна !!!
Тортата става доста калорична, но мазнините са полезни и не би навредило, ако след това се раздвижим. Да ви е сладко!