вторник, 18 декември 2012 г.

Историята на бонбоните


                                                
Дълги години не обръщах внимание на това, с което се храня и така достигнах до завидните 115 кг за момиче на 15 години. Но дойде момент в който реших, че това трябва 
да се промени, минах през какви ли не диети, докато разбера, че не диетата е начина, а промяната на разбирането за храната. Тя може да ни бъде най-големия приятел. 
Предполагам, че много от вас знаят, че храната е нашето лекарство, но може да бъде и най-голямата отрова. 
                             
Докато отслабвах трябваше да спра да похапвам от любимите ми сладкиши, понеже съдържаха бяла захар, бяло брашно, а по-късно разбрах, че това дори не е най-лошото : най-лошото е, че в тези масово продавани сладкиши добавят консерванти, ароматизатори, подобрители от всякакъв вид. Но и това най-вероятно го знаете. Може би някои от вас не са обръщали внимание, но и в био сладкишите откриваме глюкозо-фруктозен сироп, който е изключително вреден за нас, макар да е от сертифицирано био производство. лично аз не бих си купила такъв сладкиш. Често си купувах био шоколади, но и те съдържат соев лецитин, а съм срещала противоречиви мнениия за соята. Друг път био шоколадите имат неприятна текстура - от времето когато се хранех по не най-добрия начин съм запомнила това как шоколада се топи в устата и когато отхапя парченце, което има текстура на пясък и не се разтапя, не оставах с приятно усещане (още повече когато си дал 7 лв за едно шоколадче).                                                      
                                                                                                                                                                                                 Като всеки човек, който не остава доволен от това, което намира по магазините, аз реших да започна да си правя сама шоколада, за да знам какво точно има вътре и да го правя по мой вкус. Оказа се, че това допада и на хората около мен, и те ме насърчиха да направя бонбони, които да стигнат и до другите. Понеже дълго време съм се борила с килограмите ми се искаше от тези бонбони да могат да хапват и жени като мен, които си броят калориите, за това добавих стевия. Стевията е известна и с това, че помага за регулирането на кръвната захар (освен, че има 0 калории). В много от "здравословните сладкиши" добавят подсладители, които не са добър избор, но пък стевията е билка и аз се доверявам на нея. Някои хора не могат да свикнат с леко странния вкус на билката и затова съм добавила и щипка сурова, тръстикова захар. Моят шоколад съдържа и кокосово масло, което е изключително полезна мазнина (може би най-полезната). По принцип не е традиция да се прави шоколад с кокосово масло, но аз съм му изключителен фен. За да бъде един шоколад истински трябва да съдържа и какаово масло, разбира се. Съдържанието на какао е 60%. Освен това шоколадът не съдържа млечни продукти, което прави бонбоните веган и натурални, подходящи за всякакъв вид диети. 
За финал ще цитирам няколоко думи относно ценообразуването от един блог : "Като всяко фабрично произвеждано нещо за масова консумация и шоколадите са обект на пазарно максимизиране на печалбите, а като се изходи от високите цени на наистина качествените важни съставки във всяко блокче шоколад и се сравни с пазарната цена на готовите продукти на най-разпространените марки, то някак човек започва да се чуди що за производствен гении е успял да направи така, че да се получи толкова ниска себестойност на дадените продукти при вложена максимална грижа за потребителя и абсолютно категоричното отсъствие на компромиси в качеството. И отговорът е лесен - "когато нещо  ходи като патица и кряка като патица, то най-вероятно Е патица" са казали хората и са били прави. Дори с всички уникални намаления на цената на изходните съставки при закупуването на големи количества и т.н. пак няма как да се направи тази икономическа магия и тя да бъде в полза на шоколадо-изяждащия на финала".
                             

Няма коментари:

Публикуване на коментар