понеделник, 24 декември 2012 г.

БЕЗГЛУТЕНОВО ХРАНЕНЕ



 Причината да започна да се храня по този начин не е заболяване. Търсенето ми на най-полезното за мен хранене започна преди няколко години, когато бях в напреднал стадий на затлъстяване. Като много тинейджъри и аз хапвах тестени продукти, рафинирани захари и мазнини, и всичко, което ми се приискаше. В един момент можеш да се наслаждаваш на  всички сладости под слънцето, а в следващият  големите супермаркети ти изглеждат миниатюрни след като не можеш да си купиш 90% от продуктите. Безброй са пътите в които съм обикаляла по коридорите на мега веригите с отчаяние, че нито една от тези храни не са подходящи за мен. Но се осъзнах и взех в ръце, изчетох много литература по отношение на здравословното хранене. В един момент успях да се разделя с излишните килограми, но имаше нещо, което не се връзваше. Появиха се кондиционни проблеми и проблеми с отделителната система, нямах и чиста кожа. Започнах да се чудя защо след като се храня уж здравословно, не съм в перфектно здраве. Реших, че нещо ми се губи. Отново започнах търсене на причината за проблемите и я открих. ГЛУТЕНЪТ. Той е от семейството на протеините и се намира в пшеницата, ечемика и ръжта. Едни от най-често консумираните потенциално опасни храни са:
бяло брашно (тип 500, 1150, 1050 и др), пълнозърнесто брашно, грахам,булгур,макаронени изделия и спагети.,овес - за него е установено, че съдържа определено количество протеин, подобен на глутена, но невинаги може да предизвика реакция при хора с установена непоносимост,шпелт (спелта),грис, кускус и всякакъв вид пасти, които се приготвят от пшеница,бульон на кубчета, който може да съдържа брашно, в добавка към натриевия глутамат; соев сос, който обикновено се получава при процес на ферментация на соеви зърна с пшеничено брашно,зърнени закуски и царевични пръчици, които съдържат ечемик за подобряване на вкуса,както и всички останали продукти на етикетите, на които е отбелязано съдържание на пшеничен зародиш, нишесте (хидролизирано, модифицирано, растително), растителни протеини: марципани, пудинги, житни каши, сладкиши, малцови екстрати, боза и др.Също така кетчуп, горчица, различни сосове, инстантно кафе, колбаси и дори бира.
 Тези зърнени култури са градивна част от диетата на българина. Затова, когато реши да се откаже от тях първоначално става по раздразнителен и негативен, но добрите ефекти бързо се проявяват.
Две седмици след като се отказах от храните с глутен започнах да се чувствам много по-добре, проблемите с нарушената кондиция почти изчезнаха, отделителната система започна да работи по-добре, кожата се изчисти.
Доказани са много случаи на алергия към глутен, но той се отразява негативно масово.
Така че тук освен експериментите ми с шоколада ще ви правя свидетели и на опитите ми в кухнята да разнообразя безглутеновото хранене.

Кокоски
Продукти: 250 г  кокосови стърготини ;50гр. смлени бадеми
;50гр. Натурален шоколад (най-добре 60-70% какао) ;  3 малки яйца ( от тях само белтъците ) 1 ванилия

Приготвяне: Тези сладки си ги приготвям, като първо минавам кокосовите стърготини и бадемите през кафемелачката докато се получи брашно. За да не си потрошите машинката можете да и помогнете като натрошите бадемите предварително, за кокосовите стърготини нямате проблем. Шоколада го стържа с картофобелачка за по едри парченца, които да се усещат. Може би сте забелязали, че  липсва захар.Това е нарочно понеже избягвам присъствието и в рецептите. Шоколадчето и кокоса дават нужната сладост,а е и толкова хубаво когато усещате вкуса на всяка съставка,а не са заглушени от захарността. Поставяте всички продукти в любимата си купа. Тази в която всичко което забърквате става изключително вкусно. Смесвате ги в нея  и  разбърквате хубаво с вилица. Не е необходимо да се  използва миксер, но ако си разбиете белтъците предварително до бяла пухкава смес ще бъде чудесно!Първо сухата смес и към нея прибавяме разбитите белтъци. Оформяте топчета или малки курабийки с ръце. Слагате ги в  тавичка  на която предварително сме поставили хартия за печене.
Пекат се на вентилатор в загрята на 180С фурна за около 10-12 мин.

И с тази  рецепта ви пожелавам весели и вкусни празници ! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар