понеделник, 8 юли 2013 г.

Боровинково - бананова сурова торта



За сладкишите които приготвям  не използвам точни мерки. Всяка торта е различна и я правя на  вкус. Много е важно преди да завършите продукта да опитвате. Опитайте от блата и от всеки крем преди да сглобите тортата. Всеки може да си добавя или премахва съставки които не му допадат и да направи тортата по свой вкус.

За основата
60гр. Кокосови стърготини ( недехридратирани )
150гр. Лешници
15гр.  Счукани какаови зърна
6-7 фурми ( зависи от толкова колко сладко обичате )
2 ч.л. чиа ( предварително накисната в малко водичка )
2 с,л. какао

 За Банановия крем:
120гр. Кашу
60гр. Кокосово масло
1 бр. банан
Стевия ( на вкус )

За боровинковото сладко:
100гр. Боровинки
2ч.л. чиа
2 фурми

За Боровинковия крем:
100гр. Кашу
150гр. Боровинки
60гр. Кокосово масло
Стевия  (Или друг подсладител като кленов сироп или агаве )


Приготвянето на основния блат отново става в кухненския робот. Всички съставки се слагат заедно и се смилат до подходяща консистенция. Когато образува лепкава смес разтиламе на дъното на форма за торта.
Отделно приготвяме бананови крем и боровинковия. И за двата начина е един и същ. Разтапяме кокосовото масло. Накисваме кашуто. Пасираме с блендер до кремообразна смес. овкусяваме със стевия. Към този крем добавяме банан, а към другия боровинките.
Между двата крема като разграничителна линия разстиламе един слой от боровинково сладко. Можем да използваме готово ( което не е сурово ) или да си го приготвим сами. Пасираме боровинки и фурми,  добавяме семенца чиа и готово.
Най-добре да изчакате банановият крем да се  втвърди и след това да сложим боровинковото сладко за да не се размесят.
Отгоре заливаме с  боровинковият крем. За финал малко боровинки и кокос. Оставяме я да си почине няколко часа ( или колкото издържим преди да нападнем ). Ако оставите тортата да се стегне във фризера се получава страхотна сладоледена торта.



Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар