вторник, 1 януари 2013 г.

Безглутенов Чийзкейк


Честита нова година на всички, най-вече на всички които обичат да си похапват сладко и без угризения на съвестта. Сигурно на  много от вас вече не ви се и помисля за храна, но все пак аз ще споделя с какъв десерт посрещнах новата 2013г. Лек и здравословен, такъв какъвто трябва да бъде всеки десерт.  Когато се чудех какво да бъде менюто на празника първо ми дойде идеята за  десерта. Изобщо, ако зависеше от мен цялата празнична вечеря щеше да се състои от десерти. Обичам чийзкейк, мнооооого обичам чийзкейк ! Има толкова много видове чийзкейк: печени, желирани, в малки форми като пастички или като голяма торта, дори човек може да си направи чийзкейк бонбони. Вкусовете също са толкова разнообразни, че и повече. Реших моят сладкиш да включва любимата ми съставка ШОКОЛАД! Мисля, че този безглутенов вариант на чийзкейк ще допадне на много от вас. 
 Продукти за блата :

      1/2 чаша кашу +1/2 чаша кокосово брашно + 1/2чаша брашно от киноа 
             1/3 чаша разтопено кокосово масло  
 3 белтъка 
 1 ч.л. ванилов екстракт 
Започнете с блендирането на кашуто в кафемелачката до брашно. Правим същотот и с половин чаша кокосови стърготини и половин чаша киноа. Добавете белтъците и размесете след това  предварително разтопеното кокосово масло ( което дава невероятен аромат ) и ваниловия екстракт. Когато сместа се хомогенизира я разстиламе на тънък пласт върху хартия за печене. ( Едно допълнение за тези, които обичат по-сладкият вкус добавете 2-3 лъжици сироп от агаве или друг вид здравословен подсладител )Понеже е доста лепкава е добре да работите с навлажнени ръце. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 -12 мин. 
Продукти за крема:
 500 гр. извара 
 150 гр. сурова тръстикова  захар
  2 бр. желатин или 20гр.
 семена от 1 ванилова шушулка
 100гр. натурален шоколад
 150 мл. течна подсладена сметана 
 150 гр. заквасена сметана
 Изварата, двата вида сметана,захарта и ванилията се разбиват заедно, а шоколада разтапяме на водна баня. За целите на сладкиша желатинът се разтваря в много малко студена вода, около 4 с.л. - първо се слага водата, след това се добавя желатина с наръсване, не се изсипва целия пакет наведнъж, за да не се образува топка в центъра на купичката - няма да поеме добре водата. Желатинът трябва да поеме напълно водата - става гъст и порест като гъба тип сюнгер. Желатинът се топи бавно, НЕ в микровълнова фурна, а на водна баня. Загряваме водата до точката на кипене, но не да заври. Махаме от огъня и слагаме купичката с добре набъбналия желатин - разбъркваме добре, докато течността стане прозрачна и не се виждат гранулите вътре. Желатинът и крема трябва да са с еднаква температура. За целта - малка част от крема се прибавя към разтворения желатин, разбърква се добре и това се повтаря докато желатинът достигне температурата на крема. След като сме смесили целият крем с желатина отделяме малко количество, което смесваме с разтопения шоколад. След като имаме готови двата крема, изсипваме върху изпечения блат първо основия бял крем и после на струйка шоколадовия. С дървено шишче правим няколко движения напред-назад за да се образува мраморния ефект. Оставяме го в хладилник за 4-5 часа, най-добре за една нощ. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар