понеделник, 4 март 2013 г.

Тиквен пай ( веган и без глутен )


Оммм ном ном ном... Вкусотийка ! С последната (за тази заминаваща си зима ) тиква ще ви покажа, един вкусен ( почти суров ) пай. Единственото нещо, което не е сурово е тиквата. Но суровоядците може да използват сурова тиква.  Вкусен крем от леко сварена на пара тиква и кашу и кора от орехи и фурми.


За кората са необходими :
2 чаши орехи
4-5 фурми ( в зависимост от това, колко сладко обичате )
2 с.л. кокосово масло (разтопено)
маалка щипка сол

За крема :
400 гр. тиква
7-8 фурми
1 чаша кашу
2с.л. агаве ( или друг подсладител )
3с.л. кокосово масло 
1ч.л. ванилов екстракт
1ч.л. канела
Друга подходяща подправка за тиквата е джинджифила, но в тази рецепта, предпочитам да не добавям.

Приготвяме кората, като слагаме орехите в кухненски робот ( или кафемелачка ) и блендираме докато заприличат на брашно. Добавяме към тях предварително накиснатите фурми, разтопеното кокосово масло и щипката сол. Разбиваме докато стане лепкава топка и разпределяме по формата, която сме избрали за пая.
За крема сваряваме за кратко или приготвяме на пара сладката тиква. Пасираме я задно с кокосовото масло, предварително накиснатите (за 2-3 часа) ядки и фурми. Накрая добавяме и подправките и агавето. Когато стане хубава, гъста и еднородна смес, изсипваме в кората и оставяме за няколко часа в хладилник ( най-добре една вечер ). Ако тиквата ви е по-водна, може да добавите повече ядки за сгъстяване. 
Накрая може да украсите с натрошени орехи и канела или кокосови стърготини. 
Да ви е сладко !

Няма коментари:

Публикуване на коментар