неделя, 20 януари 2013 г.

Веган сурова торта с фъстъчено масло и банани

Имах рожденик и по случая му приготвих вкусна празнична торта. Искам да ви споделя рецептата и, ако обичате комбинацията от банани с фъстъчено масло, колкото мен, съм сигурна, че и вие ще харесате тази торта.







За блата:
3/4 чаша  безсолни фъстъци
няколко фурми ( предварително накиснати )
1/8 чаена лъжичка морска сол

За крема:
1 1/2 чаши сурово кашу (за предпочитане накиснати за една нощ, изцедени)
1 чаша безсолни фъстъци (за предпочитане накиснати за една нощ, изцедени)
1/4 чаша кокосова вода
1/3 чаша агаве нектар
1/2 чаша кокосово масло (затоплено до течност)
1/2 чаена лъжица морска сол
1 супена лъжица чист екстракт от ванилия и семената от половин шушулка
3 малки зрели органични банана, нарязани на парчета
100гр. фъстъчено масло
агар или желатин за стягане
Крем заливката:
20гр. органично какао
1 с.л. агаве сироп
1/2 чаена лъжичка ванилия
2 супени лъжици кокосово масло (затоплен до течност)

Намазнете формата в която ще приготвяте тортата с кокосово масло  (или друга мазнина ) и оставете настрана.
За да подготвите блата, изсипете фъстъците и морската сол в блендер и смелете докато фъстъците станат на фини трохи, след което добавете формите и отново размесете, докато сместа стане на еднородна маса. Разстелете на дъното на съда и оставете на страна.
За да направите крема, кашуто и фъстъците комбинирате с кокосовата вода, агавето, кокосовото масло, морската сол, ванилията, бананите и фъстъченото масло в кухненски робот и пасирайте до гладка и кремообразна смес. Махнете плънката от кухненския робот. Пригответе си предварително агара или желатина и прибавете към крема. Изсипете цялото количество върху блата. Освободете си място в хладилника и оставете за  6 часа или през нощта да стегне хубаво.
За топинга, смесете кокосовото масло с агавето и какаото и намажете с четка, вече готовата торта. Украсете по избор.
Наистина става прекрасна торта! И то здравословна. Направете подарък на любимия човек, както направих и аз!

Няма коментари:

Публикуване на коментар